Da li je Vaš sajt bezbedan?

Od 24. jula 2018. Chrome će za svaki sajt koji ne koristi SSL sertifikat prikazivati uputstvo da sajt „Nije bezbedan ili opasan“ !

Da ne biste došli u situaciju da Vas klijenti zovu i obaveštavaju da imate virus na sajtu ili ko zna šta (ne znamo kako će to ljudi tumačiti) rešite ovaj problem unapred. Ukoliko imate ssl sertifikat bezbednosti instaliran na sajt umesto upozorenja prikazivaće se zeleni katanac koji znači da je veza bezbedna.

Zašto nas google uopšte muči ovim promenama?

Google želi da unapredi kompletan web pa je ovo jedan od načina da to i učini. Ne samo da će veza biti kriptovana i sigurna pa niko neće moći da špijunira interakciju korisnika sa sajtom nego se otvara mogućnost za ubrzano učitavanje sajta. Naime, samo sajtovi sa SSL sertifikatom imaju mogućnost da koriste http2 protokol. Ovaj protokol omogućava da uređaj sa koga se pristupa sajtu učitava od jednom sve što se nalazi na sajtu a ne jedno po jedno. To je naročito važno za mobilne uređaje jer oni, ukoliko nisu priključeni na wi fi, imaju značajno sporiju internet vezu.

Proverite status svog sajta

Proverite da li je veza sajta bezbedna

Ako želite da proverite da li je neki sajt siguran za posetu proverite ikonice koje stoje ispred adrese sajta. Chrome će Vas obavestiti ukoliko taj sat ne možete da pregledate bezbedno.

  1. Ikonice statusa:
  2. Катанац Siguran
  3. Информације Ili nije bezbedan ili ima dodatnih informacija
  4. Опасност Opasan sajt

Ukoliko želite da proverite da li Vaš sajt već podržava http2 protokol koji omogućava ubrzano učitavanje sajta idite na keycdn tool koji to proverava.

Evo šta Telegraf ima da kaže na ovu temu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *