Dizajn web stranice

Šta je web dizajn?

Web dizajn je proces izgradnje web stranica. Web dizajn je kolokvijalni naziv koji često kod izvođača web stranica (web studija) znači samo jedan segment procesa izgradnje web, a to je „dizajn“ web stranice. U narodu je naziv „web dizajn“ prihvaćen kao cjelokupni proces izgradnje weba. Web dizajn se često naziva i „izrada web stranica“, „izrada weba“ i sl. No dosta o tome. Pogledajmo od čega je sačinjen web dizajn.

Web dizajn je proces koji kroz korake vodi prema izradi internet stranica. U osnovi se radi o par koraka: web arhitektura, priprema i izrada sadržaja, dizajn web stranice, programiranje, unos sadržaja, testiranje i objava na internetu. Nekada davno sve korake web dizajna mogla je napraviti jedna osoba, dok danas svaki korak odrađuje jedna specijaliziovana osoba ili grupa specijalista. Tako ćete u profesionalnim studijima pronaći sobu koja se bavi web arhitekturom, osobu ili osobe za programiranje, server administratore. Prilikom naručivanja izrade weba raspitajte se kako je izvođač organizovan. Tako ćete delom saznati da li je izvođač sposoban „odraditi“ posao.

Iako nije deo web dizajna, bitnu ulogu ima i online marketing i način na koji se stranica pojavljuje među rezultatima pretraživanja. Pravilna izgradnja stranice i upravljanje sadržajem omogućiće visoko pozicioniranje među rezultatima pretraživanja.

Web arhitektura

Web arhitektura je prvi korak koji se odvija u procesu web dizajna. Web arhitektura za cilj ima prepoznati i definisati ciljanu grupu kojoj je stranica namenena, što se želi postići, kako se treba ponašati, šta će gde na sajtu stajati, organizovati sadržaj u smislene celine, definisati funkcionalnosti i niz ostalih delova koji web dizajn čine uspešnim. Web arhitekta je osoba koja u saradnji s naručiocem oblikuje koncept web stranice.

Dobra web arhitektura temelj je daljnje aktivnosti na web dizajnu.

Priprema i izrada sadržaja

Priprema i izrada sadržaja korak je u izradi web stranica koji najduže traje i koji treba započeti čim web arhitektura definiše opseg i karakter sadržaja. Pronalazak sadržaja, njegovo oblikovanje, prilagođavanje prikazu na webu, lektura i slično, procesi su koji troše puno vremena.

Sadržaj možete sami napraviti ili prepustiti stručnim rukama da isti pripreme za vas. Izrada sadržaja za web stranice, posebno tekstualnih, posebna je disciplina i razlikuje se od priprema sadržaja za npr. štampu. Tekstovi za web moraju biti fokusirani, tačno usmereni na informaciju koju prenose. Moraju u sebi sadržavati ključne rieči po kojima se pretražuje. Fotografije moraju biti jasne i nedvosmislene.

Treba biti svestan da ljudi na web stranicama malo čitaju, već skeniraju sadržaj. I tek kada pronađu nešto interesantno odluče se na dublje istraživanje sadržaja internet stranica.

Dizajn web stranice

Dizajn stranice aktivnost je kojom se funkcionalnosti weba i sadržaja uklapaju u oblik pogodan za korištenje „ljudskim bićima“ i koje su oku ugodne i atraktivne. Dizajn internet stranica ima za zadatak rasporediti elemente sadržaja i funkcionalnosti na način koji će omogućiti lagano korišćenje i snalaženje kroz strukturu web stranica.

Web dizajner je osoba koje oblikuje dizajn web stranica i koja je posebno obučena za oblikovanje web stranica.

Programiranje

Programiranje je mesto na kojem se web arhitektura, sadržaj i dizajn spajaju u jedno i mjesto gdje web počinje živjeti u obliku u kojem je zamišljen. Programeri izgrađuju platformu unutar koje se spaja sadržaj i dizajn web stranica, a funkcije weba omogućuju stvarno korišćenje istim. Tim programera sačinjava više osoba koja svaka u svom delu odrađuje specifične poslove i zadatke. HTML majstori „izrezuju“ dizajn i slažu predloške (template) kroz html kod, PHP programeri template spajaju sa sistemom za upravljanje sadržajem (CMS), a svi zajedno brinu se da udahnu život u web stranice koje će ubrzo biti spremne za sadržaja.

Unos sadržaja

Unos sadržaja je aktivnost koja internet stranice puni, unaprijed pripremljenim, sadržajem. U web se unose tekstovi, multimedijalni sadržaji. U trenutku kada je web spreman za prihvat sadržaja, isti treba biti pripremljen i oblikovan kako bi tok izrade weba tekao nesmetano.

Objava na internetu

Objava na webu je trenutak kada web stranice i uložen trud postaju javno dostupni svima na uvid. Web stranice se postavljaju na javno dostupan web server (hosting). Prie objave weba, ukoliko nije, treba registrovati domen za web. U osnovi se mogu registrirati „srpski“ domeni (završetak .rs) ili opšti domeni (završetak npr. .com).

Objavom weba u javnosti završio je jedan veliki posao izrade web stranica, ali započinju aktivnosti redovnog održavanja sadržaja internet stranica.

S vremenom web raste i menjanju se ciljevi weba. U svakom trenutku web stranice je moguće unaprediti novim mogućnostima i sadržajima i na njih treba biti spreman i očekivati ih.

Izrada web stranica kod nas

Tokom izrade web stranica jako je važno poznavati potrebe i želje posetilaca stranica, kako bi se iste oblikovale prema njihovim potrebama.

Svaki projekt koji realizujemo posebnu pažnju posvećujemo fazama web dizajna kako bi izradili web stranice koje su u skladu s potrebama i očekivanjima korisnika i korporativnih komunikacija. Tokom realizacije projekta naš tim usko sarađuje s naručiocem kako bi zajednički kreirali rešenja koja će ostvariti vizije i poslovne ideje.

Naši projekti realizuju se u sledećim glavnim koracima:

istraživanje, definisanje želja i potreba korisnika
definisanje idejnog rešenja
arhitektura weba (struktura sadržaja, funkcionalnosti, …)
dizajn
konstrukcija stranica i programiranje
unos sadržaja i testiranje
objava

Tokom projekta s naručiocem prolazimo sve faze izrade web stranica kako bi na kraju realizovali projekt prema naručioca i korisnika.

Web standardi i trendovi

Za ostvarenje dobrih rezultata potrebno je razumevanje trendova i primena standarda, jer nam oni osiguravaju da u budućnosti web stranice nemaju poteškoća s implementacijom novih rešenja i da uspešno rade na što više web preglednika. Web standardi sačinjeni su sa ciljem da osiguraju da su internet stranice otvorenije, dostupnije i upotrebljivije široj javnosti (većem broju korisnika).

Ključ u ruke

Ključ u ruke je način na koji izrađujemo web stranice. Potpuno zaokruženo i celovito rešenje predaje se klijentu na korišćenje, tj. objavljuje se na internet, javnosti na korišćenje.

U dinamičnom svetu, kada se novi sadržaji brzo pojavljuju, a objavljeni brzo izmjenjuju, mi smo u blizini da klijentima omogućimo održavanje sadržaja internet stranicama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *