Optimizacija stranica

Optimizacija za pretrazivace

(SEO – Search Engine Optimization) je proces poboljšavanja količine kvalitetnog prometa prema web stranici od strane pretrazivaca putem „organskih“ (besplatnih) rezultata pretrage. Svi napredne pretrazivaci nastoje odvajati web stranice koje imaju plaćeno oglašavanje i web stranice koje su rang dobile isključivo svojim sadržajem i popularnošću. Što je web stranica bliža vrhu rezultata pretrage to će više posetilaca dobiti. SEO podrazumeva više vrsta pretrage – slike, lokalna, industrija. To web stranici daje izgled.

Kao internet marketing strategija, SEO razmatra kako web pretrazivac radi i kako njeni korisnici pretražuju. Optimiziranje web stranice primarno podrazumeva editovanje sadržaja i HTML koda kako bi povećala relavantnost za ciljane ključne reči.

Akronim SEO (engl. Search Engine Optmization), odnosno optimizacija za pretrazivace je pojam usvojen iz industrije konsultanata koji sprovode optimizaciju projekata u ime svojih klijenata. Prilikom optimizacije potrebno je menjati ne samo tekstualni sadržaj već i pozadinski HTML kod što je pun teže i češće skuplje nego da se SEO plan izvede za vreme projektovanja stranice. Vodeći web pretrazivaci kao što su Google, Yahoo!, MSN koriste specijalizirane programe poznate pod nazivom crawler – oni „hodaju“ o web-u i traže nove stranice. Kada ih na nađu sprovode detaljnu analizu sadržaja web stranice i zatim svrstaju u bazu na adekvatno mesto. Kada korisnik upiše neku frazu u Google ili neku drugu tražilicu taj se zahtev obradi tako da se u bazi pogleda koje sve stranice odgovaraju navedenom upitu. Zatim korisnik dobija rezultate upita prikazane kao niz linkova koji vode na druge web stranice. Kako bi se postiglo da Vaša web stranica bude što bliže prvom mestu u rezultatima potreban je detaljan SEO plan koji uključuje i dizajn stranice ali i tekstualni sadržaj. Izrada web stranica sa dobrim SEO planom preduslov je za uspešno indeksiranje na popularnim pretrazivacima. Kada se SEO plan jednom izvede u web stranicu potrebno je svaki mesec (ili češće) osvežiti sadržaj stranice novim kako bi se održao rang na pretrzivacu ili pak poboljšao. Implementacija SEO nije jednokratan posao već zahteva konstantno praćenje i poboljšavanje.

U našoj ponudi imamo niz opcija kojom se održavanje SEO plana može izvesti. Moguće je da sami dodajete novi sadržaj na vašu web stranicu putem CMS sistema. Ovakvi sistemi su specijalizovani za Vašu web stranicu a omogućavaju da bez ikakvog znanja o HTML-u napravite izmene na svojoj web stranici kao što bi to napravili svom word dokumentu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *