Koliko košta web sajt?

Pitanje na koje ste dobijali razne odgovore, tumačenja, pretpostavke i saznanja.“Web sajt može da košta između 50 do 100 eur-a.” reče jedan moj klijent. Jedan moj poznanik izjavljuje: “Ne može da košta puno, web sajtove danas svi znaju da prave, ima vas koliko hoćeš…” Takođe, imao sam iskustva i sa onima koji “kao” znaju da naprave sami web sajt: “Znaš, ja to sve znam i sam da napravim, to je prosto i jednostavno, nego nemam sada vremena zato sam tebe zvao…”. Simpatično zar ne?

Odgovori na ovakva i slična pitanja su krajnje zabavni gledajući iz mog ugla a verujem i drugim ozbiljnijim internet marketing profesionalcima. Naravno da ima puno onih koji znaju da naprave web sajt, pa nije to kvantna fizika. Web sajt može da košta i samo 50 eura, zašto da ne. Viđam reklame po netu i ljude koji rade to za mali novac, ali kada pogledam njihov rad i šta je klijent dobio imam utisak da su prevareni. Pravi preduzetnici i vlasnici firmi koji su odlučni da uspeju u svom biznisu trebaju da postave druga pitanja kao npr.:

Koje sve koristi ću imati od web sajta?

Šta je to što dobijate izradom internet prezentacije treba da bude prvo pitanje koje se postavlja prilikom razmatranja otpočinjanja internet marketinga za vašu firmu. Kako će se stvoriti nova vrednost za vašu firmu. Koji su sve to podaci koji mogu da se nalaze na web sajtu i koji  servisi mogu da se instaliraju da vam olakšaju poslovanje.

Koliko ja mogu da zaradim od web sajta?

Koliko dinara, eura itd. ću ja da zaradim? Koliko ću biti “dobar” ovog kvartala ili godine? Potrebno je uraditi analizu tržišta i vašeg biznisa i shodno tome doneti pravu odluku za izradu web sajta i njegovo optimizovanje kao polaznu osnovu za vaš budući internet marketing. Budućnost reklamiranja je internet, sada to svi shvataju.

Koje su opcije plaćanja? Da li mogu da plaćam mesečno ili tromesečno?

Proverite koje su sve opcije plaćanja sa vašim budućim specijalistom za internet marketing. Ako možete da plaćate mesečno to neće biti veliki udar na vaš budžet.

Da li mi je potrebna e-prodavnica?

Da li vam je potrebna elektronska prodavnica, da li ćete uštedeti i bolje organizovati vaš biznis na taj način?

Da da.. Ali, reci ti nama …

Koliko će to sve mene da košta?

Evo ga opet čuveno pitanje

Obzirom da je cena varijabilna predstavićemo vam analizu troškova za izradu web sajta za mala i srednja preduzeća.

 

Osnovni troškovi

Domen

Morate kupiti domen, cena zakupa domena iznosi od 10 eur do 30 eur godišnje u zavisnosti od ekstenzije, odnosno da li je .rs .com .net i tome slično.

Hosting

Cena hostinga može iznositi minimum od 20 eur do 40 eur godišnje u zavisnoti od potreba vašeg web sajta. Takođe, neophodno za funkcionisanje vašeg web sajta.

Izrada web sajta

U zavisnosti od potreba vašeg biznisa formira se cena web sajta. Pod predpostavkom da niste do sada imali web sajt i da tek počinjete sa internet marketingom, cena izrade kvalitetnog web sajta bi mogla da bude između 300 eur i 400 eur za potrebe malih i srednjih preduzeća pa naviše. Nekada u okviru ove cene možete da dobijete i besplatan hosting i domen za prvih godinu dana.

Održavanje web sajta

Vašem web sajtu je potrebno održavanje, odnosno stalno ažuriranje i kreiranje novih stranica kako bi parirali konkurenciiji i animirali postojeće i potencijalne mušterije. Nije obavezno, ali je poželjno. Održavanje sajta se može kretati od 50 eur-a za nekih do 5 promena mesečno.

Digitalno oglašavanje – Opciono

Trošak za reklamiranje na internetu (Google-u, Facebook-u ili na nekim drugim sajtovima) zavisi isključivo od vašeg budžeta. Možete se reklamirati i za 50 eur mesečno pa do nekoliko stotina ili hiljada eur-a mesečno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *