Php programiranje

PHP – je skriptni jezik koji je originalno stvoren za izradu dinamičkih web stranica. Tokom godina razvio je tzv. command line interfejs i može se koristiti kao standalone grafička aplikacija. Iako je PHP razvio Rasmus Ledfor 1995. godine, njegovo održavanja, razvoj i implamentaciju sada vodi grupa „The PHP Group“ koja ujedno služio kao standard za PHP – što predstavlja veliki uticaj za PHP programere budući da je PHP open source jezik. Raširenost PHP-a je posledica toga što se vrlo dobro integriše u HTML i zato je vrlo pogodan za izradu web stranica. Budući da je open source može se pokrenuti na većini servera i skoro svima operativnim sistemima i platformama potpuno besplatno! Procenjuje se da je trenutno instaliran na preko milion servera i da se koristi u preko 100 milijuna web stranica. Trenutno se nalazi u verziji 7.2.0 i sadrži niz elemenata koji olakšavaju izradu i strukturiranje koda lakšim.

Kao i sa većinom skriptnih jezika, PHP skripte se obično održavaju u kodu čitljivim za čovjeka (human-readable) čak i na komercijalnim serverima. Za PHP postoji tzv. „optimizator koda“ – zove se Zend Optimizer – i cilj mu je reducirati klasu složenosti ciljnog jezika smanjujući njegovu veličinu i radeći druge promene kako bi smanjila vreme izvođenja i time ubrzala proces izvršavanja. Krajnji rezultat je brža i bolja skripta – odnosno brža i bolja web stranica!

Izrada web stranice u PHP-u odličan je izbor jer nudi mogućnost interakcije korisnika sa stranicom, skladištenje i dohvat podataka iz baze te brža i bolja usluga korišćenjem niza dodatnih tehnologija koje ubrzavaju web stranicu (npr. AJAX). Uz sve ove alate bitno je napomenuti da niti jedan od njih neće omogućiti da baš svaki web preglednik (engl. browser) prikaže stranicu onako kako je dizajner to zamislio – zato je potrebno poznavanje W3C Standarda koji već nekoliko godina oblikuju način izrade kvalitetnih web stranica. Takav pristup omogućuje da web stranica u svakom pregledniku prikaže svoj sadržaj bez „lomljenja“.

Naravno php je osnova WordPress-a. Ukoliko vam treba dodatno programiranje na vašem web sajtu javite se.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *