Linkovi

Verovatno ste primetili da se na mnogim SEO blogovima spominje rieč “backlink”. Sigurno znate šta “link” znači, isto tako i “back”, ali koje značenje imaju te dve reči kada se spoje.

Backlinkovi su linkovi koji vode ka vašoj web stranici, takođe poznati i kao inlinks, što je skraćeno od incoming links (dolazni linkovi). Broj backlinkova predstavlja popularnost neke web stranice i koliko je ona važna. Više backlinkova znači veća popularnost web stranice i obrnuto. Broj dolaznih linkova ka vašoj veb stranici nije smo pokazatelj velike popularnosti. Takođe je važan broj indeksiranih stranica od strane pretraživača i page rank. U par reči, backlink bi objasnili kao bilo koji link na nekoj stranici koji vodi ka vašoj web stranici.

Šta backlinkovi znače pretraživačima?

U većini slučajeva backlinkovi imaju važnu ulogu. Na primer, Googleov jednostavan opis svog PageRank sistema primećuje da Google predstavlja link od stranice X do stranice Y kao jedan backlink. Dakle, nije čudno da danas imamo web pun linkspama, gde mnogo firmi pokušava da postavi što više backlinkova za njihov sajt, bez obzira na kvalitet, kontekst i relevantnost za svoju stranicu.

Šta je LinkSpam? –Linkspam je svaka veza koja postoji na nekoj web stranici zbog nikakvog drugog razloga osim sposobnosti.

ZAPAMTITE: Što više backlinkova imate, veća je popularnost vaše web stranice.

Web administratori, koji imaju znanje u polju search engine optimizacije (SEO), često koriste metode i tehnike da povećaju broj backlinkova koji vode ka njihovoj web stranici. Najbolja metoda za to je potpuno besplatna! Na primer, napišete neku neverovatno dobru vest, dodate video, par slika poznatih zvezda i vaša stranica će dobiti u kratkom vremenu dosta backlinkova. Kako i zašto? – Druge web stranice ili ljudi će linkovati ka vašoj stranici da pokažu svojim posetiocima tu neverovatnu vest. Linkbaiting je uključen i vi već imate svoj prvi linkbait, jer imate informacije koja je interes velikog broja ljudi.

Ali, svi backlinkovi nisu dobri i backlinkovi sa istom vrijednošću. Kao što već znate ili ste možda pretpostavili, backlinkovi od popularnijih web stranica vrede više, i to nije sve… autoritativne web stranice na neku temu ili ključnu riječ su vrlo vredne. To znači, ako je vaša web stranica vezana za automobile, backlinkovi od stranica koje su također vezane za automobile su vredniji nego linkovi sa stranica o biciklima.

Drugi važan faktor je ne samo „goli link“, već anchor text backlinka. Anchor text je opis hyperlinka koji se pojavi na stranici. Botovi, spideri, crawleri će ispitati taj opis i izračunati koliko je relevantan za cijeli sadržaj web stranice. Recimo ja mogu da koristim SEO blog, Internet marketing blog, kao anchor tex. Gledajte da uvek ne stavljate isti anchor text, ali pazite da je relevantan za web stranicu!

SEO optimizacija nije lagan posao i dodavanje backlinkova za bilo koji website se računa, ali najvažnija je stvar da imate backlinkove na web stranicama koji su relevantni sa sadržajem i da imaju što veći PageRank.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *